Man tror ofta att fri tillgång på hö är den bästa lösningen för hästen, men enligt forskning och vetenskapliga studier har man bevisat att en regelbunden utfodring med hö är det bästa alternativet för hästens matsmältning. Läs här vad veterinärerna säger om detta.
Det optimala intervallet för utfodring är 3 till 4 timmar
I naturen är hästen van vid att vandra för att leta efter föda och dess mage är anpassad för att ofta ta upp små mängder foder. Det är därför inte förvånande att de utfodringsintervall som människor bestämmer kan orsaka hälsoproblem hos hästar. Heinätin® höautomat möjliggör en naturlig utfodringsrytm för hästen och förebygger sjukdomar som påverkar dess prestation.
Anne Sjöholm, veterinär specialiserad på hästsjukdomar, har köpt Heinätin® höautomater till sina egna hästar eftersom hon i sitt arbete har sett så många hästar med magproblem och känner till stall där kvällshöet delas ut klockan fem på eftermiddagen och nästa utfodring sker först klockan sju på morgonen.
”Eftersom det optimala utfodringsintervallet för hästar är 3 till 4 timmar, orsakar ett intervall på upp till fjorton timmar stor skada för hästens mage och matsmältning. Utan det kontinuerliga skyddet av saliv och föda kan magsyrorna angripa magslemhinnan, vilket kan leda till magsår och blödningar,” säger Anne.
Tillräckligt korta intervaller – även under natten
Nio av tio tävlingshästar har någon form av magsår, vars symptom inte alltid är synliga. Regelbunden utfodring med hö främjar hästens maghälsa och förbättrar prestationen hos till exempel ridhästar och travare.
Prestationen hos tävlingshästar kan påverkas även av minsta smärtor, halsbränna eller obehag. Till exempel kan en ridhäst med magproblem ha svårt att bära sig korrekt. En travhästs prestation försämras och hastigheten minskar om magsmärtorna påverkar hästens andning och muskulatur.
Med Heinätin-höautomater kan hästarnas utfodringstider även under natten ställas in på tillräckligt korta intervaller, säger Anne. Regelbundna utfodringsintervaller är det mest effektiva sättet att förebygga och behandla magproblem hos hästar samt att stödja deras allmänna välbefinnande, fortsätter Anne.
Anne Sjöholm, veterinär specialiserad på hästsjukdomar
Ypäjä