Heinätin vähentää heinähävikkiä – Kokemuksia hevosten ruokintalaitteesta

Larva-Jussilan tilalla Etelä-Pohjanmaalla hevosten hyvinvointi on aina ollut prioriteetti numero yksi. Eräänä syksynä tallin omistaja Riikka Takaneva alkoi miettiä, miten tallin arkirutiineja voisi helpottaa hevosten hyvinvoinnista tinkimättä. Kotimainen Heinätin-heinäautomaatti paransi hevosten oloja ja järkevöitti työntekijöiden ajankäyttöä.

Maatilayrittäjä Riikka Takaneva pyörittää noin kymmenen harrastehevosen tallia. Tämän lisäksi kotitilalla huomiota vaativat sikala ja omat siitostammat. Kuuden kilometrin päässä kotoa sijaitsevalle hevostallille hankittiin Heinättimet, jotta hevoset voisivat entistä paremmin eikä ihmisten tarvitsisi stressata ruokinta-ajoista.

– Kun tehtävää on paljon, siirtymisiin ei saisi kulua paljon aikaa. Mietimme, kuinka voisimme automatisoida tallin arkitoimia ja tutkimme erilaisia vaihtoehtoja.

Riikka kertoo, että tuotantoeläinpuolella automatiikka on yleisemmin käytössä. Jostain syystä monella hevostallilla hommat tehdään kuitenkin edelleen niin sanotusti naisvoimin.

– Halusimme hyödyntää automatiikkaa myös hevostallin puolella ja innostuimme kovasti kotimaisista Heinätin-automaateista.


Heinätin vähensi heinähävikkiä

Heinäautomaattien hankinnasta keskusteltiin tallilla ensin hevosenomistajien kanssa.

– Kun kerroin, että voimme jatkossa tarjota hevosille heinät kahdeksan kertaa vuorokaudessa, kukaan ei vastustanut pientä tallivuokran korotusta. Hevosten hyvinvointi laitettiin yksimielisesti etusijalle, Riikka kertoo.

Tallilla oli tehty jo vuoden 2016 aikana hevosasiakkaiden oloja parantavia lisätöitä, kuten rakennettu katoksia tarhoihin. Aikaisemmin Larva-Jussilan tilan hevoset saivat heinät neljä kertaa päivässä. Verkotetut slowfeeding-laatikot tarhoissa auttoivat hieman hillitsemään ahneimpien hevosten heinänsaantia, mutta eivät tarpeeksi. Kengällisten hevosten karsinoihin ei turvallisuussyistä voinut laittaa verkkoja.

– Etenkin lihomiseen taipuvien suomenhevosten ruokinta on haastavaa, sillä heinää pitäisi olla saatavilla pieniä määriä useita kertoja päivässä.

Liian vähäinen heinän saanti lisää vatsahaavan riskiä, kun hapot pääsevät jylläämään tyhjyyttään kurnivassa mahassa. Suuret korsirehuannokset taas ehtivät polkeentua karsinaan ja heinähävikki kasvaa.

– Syksyllä 2017 ostimme automaatit karsinoihin ja tarhoihin rakensimme omat heinäsäiliöt, joissa käytimme Heinättimen mekaniikkaa. Tallin hevoset sopeutuivat automaatteihin nopeasti.

– Seurasimme tarkasti valmistajalta saamiamme ohjeita eikä käyttöönotossa ollut ongelmia. Automatisoimme tallin valaistuksen niin, että valot syttyvät nyt yölläkin viisi minuuttia ennen automaattien laukeamista. Sekin valmistaa osaltaan hevosia odottamaan äänimerkkiä ja pian eteen putoavaa heinäannosta.

Vähemmän stressiä, useammin heinää

Kun Heinättimet olivat olleet käytössä reilu puoli vuotta, Riikka pystyy luettelemaan pitkän listan havaitsemiaan positiivisia vaikutuksia.

– Heinämäärien kohtuullistamisen ansiosta hevosten kilot on saatu kuriin. Heinää tarjoillaan automaateista nyt kahdeksan kertaa päivässä, vuorokauden ympäri, mikä on hevosen herkälle ruuansulatukselle paras vaihtoehto. Hevosten syöntiasento on luonnollinen, eikä niiden tarvitse repiä heinää verkosta pää vinossa. Lisäksi heinän polkeminen on vähentynyt. Myös tallinpitäjän ajankäytössä on tapahtunut suuri muutos. Enää ei tarvitse stressata sitä, että pitäisi olla monessa paikassa yhtäaikaa.

– Aikaisemmin jännitin, sattuuko lapsi nukahtamaan päiväunille juuri päiväheinien jakoaikaan, kun minun pitäisi lähteä tallille. Nyt tiedän, että hevoset saavat heinät ajallaan, vaikka itse myöhästyisinkin.

Talliin asennettujen kameroiden avulla Riikka voi varmistaa missä tahansa, että hevosilla asiat hyvin ja automaatit toimivat.

– Iso stressin aiheuttaja on poissa harteilta, kun tiedän, että kaikilla hevosilla on hyvä olla.

Scroll to Top